KIBRIS NASIL ÖNEMLİYSE, KIRIM DA O KADAR ÖNEMLİ

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, işgal altındaki Kırım ve Kırım Tatarlarıyla ilgili kritik değerlendirmelerde ve açıklamalarda bulundu.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Parlamenter Asamblesi toplantılarına katılan CHP Eskişehir Milletvekili ve TBMM NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu üyesi Çakırözer, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da yaşanan hak ihlalleri, Kırım’da ve Ukrayna’da yaşanan son gelişmeler ile yaklaşan 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün 75. yıl dönümüne ilişkin konuları QHA (Kırım Haber Ajansı) mikrofonlarına değerlendirdi.

TBMM Dışişleri Komisyonu ve NATO Parlamenterler Ansamblesi Türkiye heyeti üyesi olarak, Brüksel’deki NATO toplantısında NATO ülkelerinden gelen milletvekilleri ile bölgedeki son gelişmeleri konuştuklarını ifade etti. Burada Ukrayna’daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de gündeme geldiğini ifade eden Çakırözer, oturumlardan birinin de Ukrayna ve bölgesindeki güvenlik durumu olduğu vurguladı.

Yapılan toplantıda Ukrayna’nın yeni yönetiminin ve Rusya’ya karşı politikalarının gelecekte nasıl olacağına ilişkin değerlendirmelerde bulunduğunu CHP Milletvekili Utku Çakırözer şu sözlerle aktardı: “Ukrayna’nın yeni Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy’in dış politikasındaki öncelikleri hakkında sorular sordum. Biliyorsunuz Eskişehir, Türkiye’de Kırım Tatarlarının en fazla yaşadığı illerin başında geliyor. Ama aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti milletvekili olduğum için. Türkiye’nin Kırım meselesi ve Kırım Tatarları meselesi çok önemli bir meseledir. O bakımdan sayın Zelenskiy’in dış politika öncelikleri Kırım meselesinin önemli olması gerektiğini ifade etti. Nasıl ki, Poroşenko döneminde Kırım Tatarları ve Rusya’nın 5 yıl önceki işgal meselesi nasıl öncelikli bir politika ise, Rusya’nın bu kabul edilemez tavrına karşı çıkmak öncelikli bir konu ise Ukrayna’nın yeni dönemde de hem iç hem de dış politika önceliklerinin bu olması gerektiğini düşünüyorum. “